Books

MODA – MODNE IKONE

Kada sam objavila fotku na instagram profilu da sam dobila knjigu “MODA – ILUSTOVANI VODIČ KROZ GLAMUROZNI SVET” moram priznati da su žene “odlepile.” Mnogo sam dobila poruka i pitanja u vezi same knjige, i samim tim sam odlučila da vam je predstavim na jedan poseban način. Knjiga je jako velika, i jako debela što će značiti da je puna informacija. Kako nije bilo moguće napisati sve u jedan post… Odlučila sam da vam poklonim četiri posta ove knjige 😀 Prvi deo knjige sam odlučla da budu “Modne ikone”, a ako vas zanimaju i sledeći “delovi” onda me obavezno pratite 😉

KRALJICA NEFERTITI

Egipatska kraljica Nefertiti  je poznata po svom političkom uticaju, ali i po ogromnoj lepoti. Njeno ime se može prevesti i kao “Prelepa žena je došla.” Bila je žena Ehnatona koji je vladao XVIII dinastijom starog Egipta.
Savremene statue prikazuju Nefertiti kao ženu upečatljivog lica, ali i bujan oblik tela. Na mnogim slikama se može videti da ima široke kukove. Verovalo se da predstavlja živu boginju plodnosti, jer je rodila šest ćerki.
Zaštitini znak je bila karakteristična visoka kruna. Njena odeća je bila od finog lana, koji je znao biti jako tanak, pa su mnoge njene haljine bile providne, što je dodatno naglasilo njeno “božanstveno” telo. Tunike i haljine je skupljala na jednom mestu (i pravila jednu vrstu “čvora”), obično ispod grudi što je stvorilo karakterističan oblik visokog struka.
Više od 3.500 godina je prošlo, ali kraljica Nefertiti i sve u vezi nje i Egipta i dalje inspiriše mnoge ljude. Kako kreatore tako i devojke.

Egiptomanija je opsela modni dizaj u eri art dekoa, od nakita, haljina, piramida, lotosovog cveta, široke trake za kosu. Kao i boje nilskozelena i svetloplava. U dvadesetim godinama XX veka postojala je haljina koja je imala mumije, ta haljina i sama ideja o istoj je reinterpirana u kroj vrlo uskih(tesnih) haljina od zavoja početkom XXI veka. Tamna kosa, crveni karmin i tamno uokvirene oči su takođe deo Egiptomanijske priče i veruje se da je sve to upravo pokrenula Nefertiti.

 

ELEONORA OD AKVITANIJE 

Jedna od najbitnijih i najpoželjnijih figura srednjeg veka bila je Eleonora od Akvitanije. Rođena u vladarskoj porodici Akvitanskog vojvodstva. Prefinjena, kulturna i najpoželjnija naslednica Evrope sa petnaest godina se udala za budućeg kralja Luja VII i preselila u Pariz. Pretvorila je Pariz u centar umetnosti i lepote, jer joj je izgledao sumoran i siv (navikla je na veliki luksuz). Imala je osećaj za lepo (luksuz) pa je u Pariz donela novi stil, tkanine i manire. Plemstvo je pratila reputacija da modno napreduju, ali Eleonora je šokirala sve pa i Lujeve dvorane svojim draguljima i ružem. Zbog njenog uticaja ženska odeća je bila sve složenija i složenija. Dugačka haljina je postala novi trend. Za vreme vladavina je postala uža oko struka, nosila je ukrasni pojas ili steznik. Haljinu su činili gornji deo i sunjka. Gornji deo je bio uvezan vrpcama kako bi mogla da suzi struk. Suknja je bila široka, imala je preklope i nabore, bila je duga do stopala. Naravno, nosila se samo svila, u plavoj, sivoj, crvenoj boji, kao i zemljanim tonovima sa metalnim nitnima. Veličanstvena žena Eleonora pratila je svog muža gde god da je išao, pa i za vreme rata. 1147. godine u Drugom krstaškom ratu u Konstantinopolj i Jerusalim ponela je kovčeg najlepših i najfinijih haljina kako bi izgledala kao prava kraljica, a ne pripravnica nižeg sloja. 1152. godine joj je poništen brak, pa se udala iz ljubavi za Henrija Anžujskog koji je 1154. godine postao kralj Engleske. Kao i Pariz, nije joj se svidela Engleska… Uvela je šminku, umetnost, romansu i glamur. Gde god da je bila razvijala je prefinjenost i modni stil. Srednji vek je upravo po tome i postao poznat.

 

ELIZABETA I 

Ćerka Henrija VIII i Ane Bolen Elizabeta I, vladala je Engleskom (od 1558. do 1603. godine). Pametno je koristila svoje pojave i odeću da prikaže moć, ali i oduševljenje naroda. Postala je legendarna po odeći koju je sama stvorila. Lukavost, pamet i nemilosrdnost od nje su napravili političku “silu”. Naprani okovratnici, čipka, ogromni rukavi urašeni vezom, umeci za stomak i dragulji učinili su je modnom ikonom. Svi su je voleli i svi su joj se divili. Uvek je naglašavala svoju visoku vitku figuru, ali i status najlepšim kraljevskim šeširima. Svoju riđu kosu ukrašavala je šeširima i kapama sa najepšim draguljima. Najdraža frizura, koju je najviše nosila je “srce” frizura. Kovrdže je je uvijala da bi na kraju ispalo/ izgledalo kao srce na glavi. Oreoli bisera i zlata su dodatno urasili njenu frizuru. Najviše je volela bisere. Tek kada je sa svojih dvadesetpet godina postala kraljica mogla je da izrazi svoju ljubav prema modi i luksuzu. Volela je upečatljive boje. Najviše je nosila crvenu, zlatnu i srebrnu boju, jer je smatrala da najbolje istaknu njenu kosu i njen ten. Belu i crnu boju je lično prisvojila! Obožavala je nakit i dragulje, kao i privezak feniksa (mitske ptice koja se rađa iz pepela) koja označava njenu moć i posebnost, kao i čednost.

I ako se njena odeća mnogim strancima činila previše, od šezdesetih godina XVI veka dominirala je. Svuda i u svakom pogledu! Podsticala je sve na eleganciju i lepo oblačenje. Kako žene, tako i muškarce. Njen stil, njen ukus, njena moda su bili toliko upečatljivi i uspešni da je modna ikona i dan danas. Pored toga što je inspiracija mnogim kreatorima, njena pojava se pojavljuje i oživljava kako u filmovima, tako i u serijama.

 

HENRIJETA MARIJA

Kada se ćerka francuskog kralja Anrija IV i Marije Mediči, Henrijeta Marija udala za engleskog kralja Čarlsa I u Englesku je donela gracioznost, stil i otmenost, ali i nakit i najlepšu i bogatiju odeću. Donela je sofisticiranost kultruri na dvoru. Ostala je zapamćenja po lepom odevanju, pored toga što su joj se divili širom Evrope, mnogi su je i imitirali. Kruti brokot zamenila je sjajnim i glatkim svilenim tkaninama, a tamne i jake boje zamenila je svetlijim. U dvoru su se najviše nosile boje poput narandžaste, sive, plave, boje breskve, žute i maslinastozelene. Nije nosila steznike, ali ni posuknje sa obručima. Nije volela taj trend, i nije nosila čak ni u svečanim prilikama. Ali umesto toga je imala ukrasnu podsuknju, koja je lepo mogla da se vidi samo dok hoda. Haljine su bile opuštene. Uticala je na udaljavenje krutih materijala, nisu joj prijali. Naravno ni kragna joj se nije dopala pa ju je zamenila širokim, niskim kragnama (otvorom). Tridesetih godina XVII veka Henrijeta počinje da nosi virego rukave, sačinjne od parčića tkanine koje su vezane/povezane kako bi rukavi izgledali pufnastije(naduvani). Naravno ni frizura joj se nije svidela u Engleskoj pa je i nju zamenila. Frizure više nisu bile krute vec mekše i ravne na temenu, ali sa loknama.

Ser Antronis van Dejk najviše je zaslužen što je Henrijeta postala modna ikona. I ako je u početku bio samo običan slikar, kasnije postao vodeći dvroski slikar mnogo je uticao na Henrijetu. Bila je sitna žena, krivih ramena, veoma dugih i mršavih ruku i izbačenih zuba. Strast prema muzici, igri i pozorištu je uticala na njen stil. Haljine/kostimi za ples i nastup mnogi su smatrali veoma provokativnim. Jedan kostim je imao dubok deholte, da su joj je bradavice jedva pokrile. Deca i politička situaciju su je zaokupirali, pa se sve manje zanimala za modu. Kada je izbio Građanski rat zaustavio je žensku modu.

 

MARIJA ANTOANETA 

Kada je Austrijanka Marija Antoaneta stigla u Francusku skinuli su je do gole kože obukli svetlucavu haljinu i predali u dvor Burbona. Odrekla se svoje nacionalne pripadnosti, ali i odeće. Trebala je da se uda za budućeg kralja Francuske Luja XVI i podari naslednika. Teško se uklapala u Francuski život, njihove odromne haljine, korseti od kitove kosti, njihova vera… Niko je na dvoru nije simpatisao, nije imala prijatelje ni decu, pa se okrenula modi i korsetima. Na taj način je htela da ojača svoju poziciju. Izneverila je očekivanja koja su Francuzi imali od jedne kraljeve supruge. Nije htela da nosi korsete za ispravljanje držanja, za njih to je bio skandalozan potez. Kada je naučila da jaše (volela je konje) više nije želela da nosi dugačke i ogromne suknje, već je nosila muške kratke  pantalone i kapute za jahanje. Tada je izbio još jedan skandal i oštre osude je dobila. Njena majka je mnogo brinula, jer je tada sebe dovela u opasnost. Kada je konačno Luj XVI krunisan 1774. godine, sva pažnja je bila na Mariji njenoj haljini i puf frizuri. Tapirala je kosu iznad čela i puderisala,na vrhu bi stavljala nojevo perje. Ovu frizuru je ubrzo celo Francusko drušvo nosilo. Pošto joj se mnogo toga nije svidelo, morala je da eksperimentiše.

Provokativna robe à la polonaise, sa steznikom koji ističe grudi i suknjom koja otkriva gležnjeve, ubrzo je ušla u opštu modu. Haljine su opet imale prikupljene tkanine, rukavi su bili do lakta ali uski sa volanima. Ovaj model haljine odmah se nosio i na francuskom i na engleskom dvoru. Mnogo je promenila svoj stil krajem XVIII veka. Francuski stil zamenila je engleskim stilom. Jednostavnije i laganije haljine sa kaišom oko struka i slamasti šešir mnogi su prozvali “seljački” izgled, ali su je ubrzo svi kopirali. Pokazala je svoju moć odećom.

 

BO BRAMEL

Džordž Brajan Bo Bramel bio je mnogo više od modnog stručnjaka Engleske. Zbog velikog uticaja početkom XIX veka Bramel je pomogao u reformisanju muške mode. Postao je arhipet – zvezda opterećena izgledom, ovaj fenomen postoji i dan danas, možda je samo sve češće među ljudima. Kada je princ od Velsa postao kralj Barmel je postao dvorski savetnik za modu. Njegov uticaj su svi osetili i Francuska i Engleska.
Zbog izgleda zvali su ga Beau (lepotan)… Visok, zgodan svetle kose i puti. Muška moda XVIII veka zasnivala se na skupim tkaninama i belim čarapama, karnerima i šnalama, trouglastim šeširima. Do Bramela muška moda je bila jednostavna i klasična. Mnogo ju je promenio, Njegova smelost da na najbolji način predstavi odeću, koja je bila verzija engleski sportske odeće, ušla je u revoluciju. Jednostavna bela lanena košulja, uski svetli prsluk, vuneni kaput sa kratkim prednjim delom i uske duge pantalone. Bela lanena marama vezana oko vrata, pa su ga često baš po njoj prepoznavali. Fokusirao se i na detalje, dugmići su uglavnom bili maslinastozeleni. Odbijao je parfeme, jer se kupao svakodnevno, smatrao je da mu nisu potrebni (ali u njegovo vreme, kupanje je bila retkost).

Čizme je polirao isključivo samo šampanjcem. Pored oblačenja tu je i stav. Uvek je delovao nezainteresovano, kao da je do svog izgleda dolazio jako jednostavno, a zapravo mu je trebalo šest sati da se spremi.  Zahvaljujući Barmelovom uticaju, London je postao centar za mušku modu. Stil i stav nastavili su da žive…

 

EDVARD VIII

Možda je Edvardova vladavina bila kratka ali je svakako ostavio trajan trag kao modna ikona. Kada se oženio Volis Simpson, postao je jedan od međunarodnih lidera u muškoj modi. Zaslužen je za uspon ležerne muške odeće XX veka. Mladolik, šarmantan, vitak i zgodan, plavi princ bio je idealan model.  Novi stil engleski drejp predstavljen je početkom tridesetih godina XX veka, karakterisali su ga stukirani sako sa širokim ramenima i labav kroj. Edvard je prihvatio ovaj ležerniji stil, posle njega su se mnogi bogati muškarci okrenuli baš ovom stilu. Edvardovo reklamiranje ležernog stila je dovelo do uspona opuštenih odela. Umesto prsluka nosio je vuneni džemper, koji su se ranije nosili samo za sport. Postali su prihvaćeni kao svakodnevna garderoba. Princ Edvard je pored džempera nosio i sportske jakne, jednobojne ili dvobojne. Braon cipele, vunene i šarene manerijale, smele šare i boje. Tregere je zamenio kaišom. Njegova uloga se proširila i na večernju garderobu, pa je umesto svečanog odela nosio ležernu jaknu koja poseća na sako. Ljubav prema tamnoplavom (teget) odelu je rasla. Poznato je da je zaslužen i za  meke kragne, prugaste kravate, manžetne na košuljama i pantalonama. Široki čvor na kravati dobio je ime baš po njemu.

Njegov uticaj je bio velik što se tiče muške mode. Njegova karirana odela uticala su na celu Ameriku. Mnogi novi kreatori su inspirisani upravo njegovoj eleganciji i divljem kroju. Edvard je “promenio pravila” muške odeće i prilagodio potrebama onoga ko nosi, to traje i dan danas.

 

TVIGI

Londonska manekenka Lesli Hornbi, poznatija kao Tvigi postala je slavna 1966. godine. Dominacija Londonskih modnih kreatora bila je širom sveta, dok je Tvigi bila međunarodni ambasador i jedan od prvih supermodela na svetu. Tvigi na engleskom jeziku znači grančica, mada nije izgledala na tipičnu manekenku. Bila je jako sitna i niska (visoka je samo 168cm). Nije imala držanje ni obline kao tadašnje manekenke. 1966. godine je postala lice godine kada ju je novinarka Dirli Makšari videla na zidu jednog londonskog frizerskog salona, te iste godine se pojavila i u Vogu, a 1967. godine je imala svoju sopsvenu modnu liniju. Naravno, i dalje je bila na vrhu i kao međunarodni model. Njen momak je bio i njen menadžer. Dajana Vrilan urednica američkog Voga je mnogo uticala na Tvinginu karijeru. Tvigi je započela trend mršavih/”supermršavih” manekenki i supermodela. Njena kratka muška frizura, krupne oči i naivan pogled bili su savršeni za detinjast izgled, koji je uneo revoluciju u modni svet (od Evrope, preko Amerike, do Australije). Lodonski kreatori su je obožavali nosila je bebi-dol komplete i najlonke, kao i jednostavne mini haljine, ali i čuvenu afričku kolekciju gde su smele jednostvne haljine od šljokica i perlica.

Prva manekenka i supermodel koja je imala svoju modnu liniju. 1970. godine se povukla iz modnog sveta i uplivala u vode glume i pevanja. Može se reći da je Tvigi imala poprilično šaroliku karijeru… Modeling, muzika, film i televizija, i njena modna linija. Na kraju je ostala u vezi samo sa svetom mode i kreiranjem. Njene kreacije su 2005. imale veliki uticaj u kampanjama ženske odeće, kao i kampanji moderne odeće za zrelije dame.

 

 

PS fotografije su fotografisane iz knjige, nisam htela da uzimam sa interneta kada su ove u samoj knjizi. Listovi na kojima su Modne ikone su crni i samim tim su i fotografije tamne. Ne zamerite! 

20 Comments

 1. Nisam odavno nešto duže a tako zanimljivo pročitala.baš ti hvala što si odvojila vrijeme da snama ovo sve podijelis, nemam tu knjigu i baš me zanimalo šta se u njoj krije i jedva čekam i ostale dijelove. svka čast!!!

  1. Violeta

   Jaooo baš mi je drago da to čujem. Uskoro će biti i drugi deo, nadam se da će ti se i on svideti kao ovaj 😀

 2. Jako interesantna tema! Svaka čast za izbor! 😘 ❤️

  1. Violeta

   Hvala, hvala! 😉 😀

 3. totalna.amaterka

  Predivno je koliko si se udubila u istoriju mode. Neke stvari nisam znala tako da hvala na predivnom i pre svega poučnom postu.

  1. Violeta

   Da, ja sam detaljista i baš se udubim u sve što radim. Nadam se da će i drugi deo da ti se dopadne koliko je ovaj! Hvala ti 🙂

 4. Woooow, wooow, woow!
  Ja se ne secam kada sam poslednji put procitala nesto ovako zanimljivo 🙈❤️ Neke stvari nisam znala, ali sada znam 🙈❤️
  Svaka cast na ovakvom postu! Zelim jos ovakvih! 🙈❤️ Ljubim te! 🙈😍❤️

  1. Violeta

   Hvala ti punoo!
   Drago mi je da to čujem!! Biće ih još uskoro, ne brini 😀 <3 <3

 5. Kakav pucan post, oduusevljena sam! Pola stvari nisam znala, hvala ti za ovako divan tekst i predivne slike!😍😍❤️❤️

  1. Violeta

   Hvala ti na divnim rečima, mnogo mi to znači! <3 <3

 6. Sanja Stojanović

  Divan post draga. Tvigi mi je najslađa. 🙈

  1. Violeta

   Da, medena je skroz. <3

 7. Ovaj post je definitvno najbolji do sada! Jako poučan i zabavan! Uživala sam čitajući! Bravo draga! Od tebe manje nisam ni očekivala! 💓

  1. Violeta

   Hvala ti. Puno mi znače tvoje reči. Hvala ti punooo ;* :* <3

 8. Jelena

  Moram da primetim da je bas informativan tekst! Ja sam se nekako uvek bavila istorijom i istorijom umetnosti, a sad mi je narocito interesantno bilo da i o modi saznam neke nove stvari, imajuci u vidu da je i ona jedna forma umetnosti. Ja bih se rado vratila u vremena balskih haljina i dragulja, korseta, brokata i cipki… ali i u pedesete -sezdesete proslog veka, tako da se nadam da cemo ovde imati prilike da citamo i o tom, po mom misljenju, najzenstvenijem periodu, kad su gospodarile Merilin Monro i Dzeki Kenedi! <3

  1. Violeta

   Koliko lep komentar. Hvala ti puno! Knjiga je puna korisnih informacija i zbog toga sam odlučila da napisem četiri posta o njoj. Veruj mi da bi se i ja rado vradila u doba balskih haljina i korseta. 😀

 9. Jelena Jovanovic

  Bukvalno sam progutala čitav tekst. Puno toga sam naučila iz njega i ne mogu dočekati da kupim ovu knjigu. Čestitam Violeta napravila si odličan posao .😊👌❤

  1. Violeta

   Hvala puno draga Jelena. Drago mi je da ti se dopada <3 <3

 10. Odlican posao, svaka cast! veliki sam fan Marije Antoanete <3

  1. Violeta

   Drago mi je da ti se dopada post. I ja volim Mariju Antoanetu <3 <3 <3

Leave a Reply

Required fields are marked*