Books

MODA – DECENIJE KREATORA

Drugi deo knjige “MODA”  je tu! Ovaj put sam se opredelila za kreatore, pa su tu “Decenije kreatora”.  S obzirom da knjiga obuhvata sve vanvremenske kreatore, morala sam da ga podelim u dva posta. Nadam se da vam to nije problem, i da ćete s nestrpljenjem da očekujete i drugi deo ovog posta :*

ČARLS VORN

ČARLS VORNVort je dominirao pariskim scenama drugom polovinom XIX veka i grad učinio prestonicom visoke mode. Napravio je industriju kakvu danas poznajemo. Pratila ga je reputacija kao oca visoke mode, krojio je haljine po narudžbini. U XIX započeo opšti prelaz iz krojača u kreatora. Rođen je u Bornu, u Linkolnširu. Finansijski problemi u porodici su ga primorali da krene da radi sa 13 godina, i tada je ušao u svet mode. Pa je svoj dom zamenio londonskom trgovinom tkaninama Svon i Edgar. Kasnije se preselio u Pariz i zaposlio u prodavnici modnih detalja, gde je osvojio prvu medelju za predivan vez (1855. godine). Tu su ga i zapazili. Uspeo je da osnuje sopstvenu kuću s poslovnim partnerom Otom Bobergom (1858. godine). Kombinovao je kreativne besprekorno skrojene i sašivene  komade odeće s dobrim smislom za biznis. Sa pozlaćenim znakom na vratima, njegova kuća je imala niz zadovoljnih salona, jedan je čak bio i sa izlozima u kojima su stajale drvene lutke sa najlepšom odećom, tako su mamile prolaznike. Drugog carstva Napoleona III, Vortova kompanija je napredovala, cvetala je sve više i više. Tome je doprinela upravo njegova supruga i njena povezanost u društvu.

Do šezdesetih godina XIX mušterija mu je bila i princeza Paulina fon Meternih, supruga austijaskog ambasadora u Francuskoj. Ona mu se je bila “odskočna daska”, upoznala ga je sa francuskom caricom Evgenijom i celim kraljevstvom. Njegove kreacije obuhvatale su vazdušaste balske haljine i odeću koja je imala kombinaciju tafta, baršuna i njegove omiljene lionske svile. Od detalja je uvek koristio drvene perle, koje su “presvučene” svilenim koncem. Uveo je suknju koja je napred ravna, dok pozadi ima jastučiće. Takođe, tunika do kolena koja se nosila preko suknje je takođe njegovih ruku delo. Kao i rukavi od ovčijeg buta, koji je bio jako popularan. Upravo taj rukav je jedan od mnogobrojnih istorijskih uticaja, koje je preuzeo iz Narodne galerije u Londonu. Vort je prvi koji je pokazivao celu kolekciju pred početak sezone, koristio je najbolje manekenke kako bi na što bolji način predstavio svoje kreacije. Brinući o zaštiti autorskih prava, insistirao je na osnivanju društva za visoku modu, koji i dan danas postoji. Posle njegove smrti, njegovu modnu kuću preuzeli su njegovi sinovi. Nastavili su sa glamuroznim haljinama i koktel-haljine.

 

POL POARE

POL POAREPoare, poznatiji kao Veličanstveni u Parizu i Kralj Mode u Americi… U Njujorker časopisu su opisali njegov rad u jednoj rečenici:“pomogao je da se promeni poimanje mode”. Ova rečenica je zasnivana na njegove tri karakteristike: na pozorišnom orijentalizmu, talentu za brendiranje, i reklamiranje i povezivanje mode s avangardnom umetnošću. Imao je mnogo sreće na samom početku karijere da radi za dve vodeće modne kuće. Čim je otvorio sopstvenu krojačku radionicu počeo je da ruši modne vrednosti bel epoka (lažni sjaj). Nije mu se dopalo što su žene od praistorije zarobljene korsetima i steznicima kojima su suzavale struk. Pa ih je “izbacio” iz upotrebe, a sa korsetima su otišle i podsuknje. Koristio je slobodnije krojeve, svedenije linije. Zamenio je klasično šivenje po šnitu, nadahnutim ogrtanjem materijala i puštanjem da odeća prirodno i slobodno pada s ramena. Voleo je da eksperementiše sa smelim krojevima, a inspiraciju mu je bila prirodna ženska figura. Zamenio je i strogu paletu boja, smelim i veselim bojama (upadljivim bojama). Kreirao je dugačke i uske suknje, stegnute ispod kolena. U njima je bilo skoro nemoguće hodati, ali je bilo remek delo koje su svi želeli.

Osećaj za pozorište je bio sastvani deo Poareovog rada, najviše je uticao kostim iz predstave Šeherezada (1910. godina). Njegova tuika u obliku abažura se pojavila u predstsavi Minaret. On je ženama pokazivao kako da pretoče svoje fantazije u stvarnost. Imao je izvrstan smisao za biznis, prvi je ustanovio glamurozne modne događaje. Pod njegovim uticajem, moda je postala umetničko delo. Sarađivao je sa raznim slikarima i umetnicima, neki od njih su  Raul Difi i Ente. Unapređivao je svoje kreacije i pravio umetnička dela. Osnovao je školu dekorativne umetnosti. Prvi kreator koje je pravio i parfeme. Porazila ga je dečačka moda, kao i Koko Šanel sa crnom bojom.

 

KOKO ŠANEL

KOKO ŠANELZaslužna za mnoge modne trendove od preplanulog tena do čuvene male crne haljine. Koko Šanel je bila jedan od mnogih kreatora koji su kreirali neformalnu žensku odeću. Predstavila je modernu ženu i dala pečat budućim trendovima. Ženska odeća koju je kreirala dvadesetih i tridesetih godina XX veka bila je jedinstvena. Žene su sa oduševljenjem prigrlile njena opuštena odela, džak haljinu, malu crnu haljinu, bižuteriju, pantalone sa širokim nogavicama i autorki potpisane mnoge detalje. Zbog svoje dečačke figure, Koko je koristila ležaran pristup, dizajnirajući odeću koja je bila udobna i jednostavna (praktična) za nošenje. Zbog teškog početka, Koko Šanel je otvorila svoju prodavnicu ženskih šešira, uz pomoć muških obožavalaca, zatim i prodavnice u letovalištima. U odeću za žene počela je da ubacuje muške detalje. Do 1919. godine njen posao u Parizu je procvetao. Kreirala je poluvere, ležerne kardigan-žakete, kratke suknje, jednostavne bluze, kao i elegantne i svečane večernje haljine, i zahvaljujući tome uspela je da se probije na sam vrh kreatora ženske mode. Glavne odlike je bilo praktičnost i udobnost. Ali sve to je imalo visoku cenu, pa su njeni kupci bili isključivo samo bogataši.

Oživela je razne dodatke odeći, kao što su zlatni dugmići na odeći, torbe ukrašene pozlaćenim lancima i bižuteriju. Prva je počela da spaja ne spojivo, kao što su veštački biseri i drago kamenje. Modna kuća je bila zatvorena tokom Drugog svetskog rata, Koko se u svojim sedamtesedim godinama vratila u posao. Ponovo je uvela jednostavnu kratku suknju i žaket (kaput) bez kragne, obrubljen paspulom, koji su postigli ogroman uspeh. Stekla je uspeh i slavu zahvaljujući svojim ležernim kreacijama, koje je mogla da nosi svaka žena (svakom tipu ženske građe bi lepo stajalo). Zanimljivo je to što su tada samo njene kreacije mogle da se lepo uklope sa drugim odevnim predmetima. Koko Šanel je nagledala svoje kreacije sve do smrti. Njena modna kuća nastavila je sa radom, dok njenu firmu nije preuzeo Karl Lagerfeld koji je postao glavni kreator i izbacio njen brend na svetsko tržište. Trenutno njen pristup slede mnogi kreatori kao što su Kler Makerdel, Beti Džekson…

 

SKJAPARELI

SKJAPARELIItalijanka Elza Skjapereli, hrabra i veoma originalna bila je jedna od vodećih modnih kreatora tridesetih godina XX veka. Kao ni njena suparnica Koko Šanel, ni Skajp nije pohađala kurs šivenja, i verovatno je zbog toga uredno zanemarivala modna pravila. Dok je živela u Americi primetila je kretanje ka sportskoj garderobi. Pa je počela s praktičnom vunenom garderobom, bila je odlučna da uvede humor u modu. Na reklami ispred njene prve radnje koju je otvorila u Parizu, ispred njenog imena pisalo je večernja odeća, ali je kasnije dodato i garderoba za grad i veče. Od malih nogu bila je zainteresovana za umetnost, u svojim tinejdžerskim danima je objavila zbirku pesama. Može se reći da je prava umetnička duša. Nije bila jedini kreator koji je sarađivao sa umetnicima, ali u njenim kreacijama se najviše video uticaj saradnika Žana Koktoa i Salvadora Dalija. Uživala je dok je “protresala” tradiciju i upotrebljivala materijale i modne dodatke u neočekivanim kontekstima: koristila je tvid za večernje haljine, vodootporni tift za mantile, i pravila šešire u obliku cipele i jagnjećih korleta.

Dugmići koje je pravila često su bili u obliku životinjskog sveta, kao što su ribe i leptiri. Bile su tu i šahovske figure, lizalice, čak i minimalni umetnici na trpezi. Sarađivala je sa poznatim proizvođačima materijala, ali je volela sintetičke materijale, kakvi su rejon, najlon, celofan i rodofan (providna plastika). Prva kreatorka koja je shvatila potencijal rajsferšlusa, iako je kako je znala da priča:“Kralj Dugme bez straha vladao njenim modelima”. Uživala je da nosi svoje atraktivne modele, a u autobiografiji kaže da pre Drugog svetskog rata “ljudi se nisu bojali da budu drugačiji”. Zaštitna boja Skjapareli bila je nijansa ciklame, koju je uredno zvala “šokantna ružičasta”. Njen parfm je pakovan u obliku torza filmske glumice Mej Vest. Pravila je temacke kolekcije, bila je inspirisana muzikom, cirkusom, astrologijom, ali i šopingom. Posle Drugog svetskog rata “težak šik” zamenjen je “ultraženstvenosti” koji ona nije baš razumela. Njen stil su kasnije mnogi imitirali, pa čak i danas.

 

KRISTIJAN DIOR

KRISTIJAN DIOR

Novi izgled francuskog kreatora Kristijana Diora diminirao je žaneskom garderobom do sredine pedesetih godina XX veka. Tanak i istaknut struk, podignute i istaknute grudi, meka i kosa ramena, a suknje šire i duže nego što je u to vreme bilo… samo su neke od karakeristika Diora. Uveo je korsete i podsuknje, koristio je velike količine skupog materijala.
Studirao je političke nauke i pomogao u radu dveju umetničkih galerija. 1935. godine počeo je da prodaje modne ilustracije časopisima i kreatorima, 1938. godine je počeo da radi kao pomoćnik kreatora Robera Pigea. Kreirao je haljine zaobljene na kukovima sa sužavanjem prema porubu. Privukao je dosta pažnje kreacijom Café Anglais u kojoj je predstavio pepita haljinu sa uskim topom i širokom suknjom. Njegov sledeći posao je bio u modnoj kući Lisjena Lelona, prvo je radio zajedno sa Balmenom, a kasnije je postao glavni kreator. Na tom poslu pravio je kostime za filmove. Raširilo je svoju maštu dok je pravio kreacije za film  Le Lit à Colonnes, jer je sama radnja filma bila XIX vek. Posle toga (1946. godine) Dior otvara svoju modnu kuću i tako je počeo period od 10 godina u kojem je marljiv, prefinjeni i skromni Dior bio na samom vrhu. Imao je mnogo poznatih mušterija neke od njih su Rita Hejvord, Margo Fontejan, princeza Margarita… Dior je kolekciju Lala 1953. godine predstavio u cvetnom izdanju, mnogo boje i šara. H-oblik (1954. godine) koji je naglašavao kukove, dok je 1955. godine doneo garderobu A-kroja inspirisana muškim krojevima. Njegov zaštitni znak bile su raskošne večernje haljine, dramatični azijski kuli i okrugli šeširi. Plava, siva, bela, ružičasta i crvena su bile njegove omiljene boje. Posle njegove smrti, njegov mladi pomoćnik Iv Sen Loran je preuzeo njegov posao. Diorov uspeh potiče od njegove brilijatnosti u onome što danas zovemo “marketing”. Iako je bio samo 10 godina na samom vrhu mode, njegov uticaj i dalje raste. Glavna inspiracije je kreatorima kao što su Kristijan Lakroa i brend Markeza.

 

BALENSIJAGA

BALENSIJAGA

Jedan najobičniji čovek, monaški posvećen težnji savršenstva, Kristobal Balensijaga puštao je da njegova dramatična lepršava odeća govori sama o sebi. Iako je manje hvaljen i “voljen” od Diora, on je takođe doprineo mnogo. Vodio je jednu od najeksluzivnijih modnih kuća u Parizu. Sam je stvorio siluetu za žene. Posedovao je legendarni talenat za kroj, šavove i završnu obradu. Rođen je u ribarskom selu Baskriji, mnogo je naučio upravo od njegove majke, koja je bila krojačica bogataša. Dok je tinejdžer bio, lokalni aristokrata koji je kasnije bio partner i klijent, mu je pomogao da postane odličan krojač. U svojim dvadesetim godinama je imao svoj butik, na letovalištu, na španskoj obali. Kada je postao vodeći španski modni kreator otvorio je jos dve radnje u Madridu i Barseloni. Španski građanski rat ga je naterao da se preseli u Pariz. Kreirao je seriju karakterističnih oblika, nestrukiranih i slobodnijih, koji su ostavljali magičan utisak nezavisnosti tela. Zrelim ženama (koje su činili najveći deo njegovih mušterija) su njegove kreacije laskale.Prva revija je posvećena španskoj renesansi, a kreacije u oslikavale njegovu državu, i rodni kraj. Često je za večernje haljine koristio žipon. Bio je inspirisan svojom zemljom.

Bolero jakne i ogrtači bili su odraz toreadorskog odela, dok su suknje kratke apreda, a dugačke pozadi podsećale na flamenko.Pojednostavio je svoje elgatne linije pedesetih godina XX veka. Uski a široki odevni predmeti. Kao što je tesna jakna napred, a nabrana na leđima, koja je napravila revoluciju u svetu mode. Njegova ravana a široka haljina, poznatija kao džak-haljina determinisala je jednostavan izgled koji je tada bio. Koristio je karnere, trapezaste bebi-dol haljine sa širokim pojasom, kao i balon jakne i suknje, kakun kapute i haljine ampir kroja. Odmaknuti okviri izduživali su vrat, a velika dugmad predstavljala su upečatljive detalje, dok su rukavi do sedam osmina isticali narukvice. Rukavi su mu bili opsesija, uvek ih je dorađivao i prepravljao. Sa fabrikom Abraham ravio je krutu svilu gazar, a koristio je i providne materijale. Nastavio je da razvija prefinjene linije, koje su dominirale. Usled nemogućnosti da se prilagodi vrednostima masovnog tržišta, zatvorio je svojumodnu kuću. Posle perioda sangacije, u kome Guči preuzima kormilo, njegova ljubav prema obliku je nastavila živi kroz rad Nikole Gekjera, koji je kreirao za modnu kuću Balensijaga. Mnogi su se ugledali na njega, neki zbog detalja, neki zbog rukava, ali i dalje njegove kreacije žive.

 

Nadam se da vam se dopada prvi deo “Decenije kreatora”, zanima me devojke čije kreacije nosite ili bi nosile? Od ovih kreatora, čije kreacije su vas zaintrigirale, čije kreacije ste poželele da imate odmah i sada?

PS fotografije su iz knjige. 

20 Comments

 1. Sanja Stojanović

  Jako je koristan post, baš mi se dopao. Jedva čekam drugi deo kao i svaki naredni post, draga! ❤

  1. Violeta

   Drago mi je da to čujem. Potrudila sam se da u što boljem “svetlu” prikažem sve kreatore :* :*

 2. Procitala sam u jednom dahu! Svaka ti cast! Prezanimljivo, odlicno, korisno! Puno sam naucila, toliko toga nisam znala! Veliko hvala draga Violeta! Jedva cekam sledeci post i sigurna sam da ce biti jos bolji!❤️❤️❤️

  1. Violeta

   Hvala ti draga Dragana, mnogo mi znači svaki komentar posebno od tebe. Uskoro će biti i drugi deo :* :* :*

 3. totalna.amaterka

  Momentalno sam poželela Šanel i Dior. Sam pristup ženskom telu je nešto u čemu sam se sama pronašla. Divan tekst, važno je znati ovakve stvari a ne samo etiketu ili logo na tašni. Bravo!

  1. Violeta

   Upravo to! Drago mi je da ti se dopada <3

 4. Draga odusevljenjaaaa znaci sa zadovoljstvom sam citala jako poucan tekst svaka cast 🌷🌷🌷KRISTIJAN DIOR-njegove kreacije bih nosila odmah sad 🙈🙈💋💋💋💋💋💋

  1. Violeta

   Hvala ti! Drago mi je da ti se dopada ovaj post! <3

 5. Jelena Jovanovic

  Viki nemaš pojma koliko sam uživala u ova dva poslednja posta. Predivno! A što se tiče dizajnera za mene je Dior prvi pa onda gospođica Coco. 😊❤🎀

  1. Violeta

   Nadam se da ćeš i u buduća tri posta vezana za ovu knjigu uživati! Hvala ti puno! ;*

 6. Jelena

  Koko Sanel, Dior, Balensijaga…sta reci, savrsenstvo. Lepeo je bilo procitati ove redove o njima i jos nekim osobama koje su mi nepoznate…jos uvek sanjam o nekom komadu visoke mode…

  1. Violeta

   Hahaha, drago mi je da to čujem zaista. Uzivam dok pišem! 😉 :*

 7. Svaka cast kako si prikupila ova znanja, nisam ni znala ko je od ovih kreatora radio za koga! Obozavam Chanel i Dior naravno!

  1. Violeta

   Drago mi je da ti se dopada! Potrudila sam se zaista <3 <3

 8. Sjajan tekst draga! Za neke zaista nisam čula i ovo je bas lepo osveženje! 😍 Svakako bih uvek nosila Dior, Koko i Balenciagu. Za ove ostale bih porazmislila. 😘

  1. Violeta

   Oooo drago mi je da ti se dopada ovakva vrsta posta. Hvala ti punoo! <3 <3

 9. Koko i Elza! 💓 Jako zanimljiv post i pre svega edukativan i profesionalan! Istorija može biti i zabavna, uživala sam jako! Baš je pravo osveženje! Bravo lepotice! 💓 Jedva čekam sledećii!

  1. Violeta

   Prva nisam ljubitelj istorije, i zaista sam se potrudila da bude zabavan i koristan. Hvala ti puno! <3 <3 <3

 10. Sara

  Bravooo za ovaj post! Ja sam odusevljena, ne secam se kada sam poslednji put procitala ovako nesto, uzivala sam u ovom i tvom prethodnom postu, bravoooo! S a v r s e n o ! 💕💕💕

  1. Violeta

   Drago mi je da to čujem, jer sam se zaista potrudila da ne bude dosadno! Mnogo ti hvala draga Saro! <3 <3 <3

Leave a Reply

Required fields are marked*