Books, LIFESTYLE

MODA – DECENIJE KREATORA (DRUGI DEO)

I po obećanju tu je i drugi deo kreatora. Prvo deo vam se svideo, nadam se da će i ovaj 😀 Mada, malo “kasni” ali ne zamerite, želela sam da to bude 8mog marta, na dan žena :*
Zato, žene/devojke srećan vam 8. mart, srećan vam dan žena!! <3

BIBA 
BibaBrend Biba nije samo bio firma, više je način života. Šezdesetih i sedamtesetih godina XX veka Bibi je “stvorila” put za savremenu mladalačku modu, koja je bila primamljivih i prihvatljivih cena. Bibi je nastala kao spoj kreativnog genija modne ilustratorke Barbare Hulanicki i poslovnog čoveka njenog muža Stivena Ficsimonsa. 1963. godine bračni par je napravio katalog putem koga se poštom mogla naručiti odeća. To se pretvorilo u Bibi poštanski butik. Ime je dobio po Barbarinoj sestri. Njihova prva prodavnica otvorena je 1964. godine u Londonu. Veoma brzo su se širili pa su do 1969. dva puta morali da se sele u veće prostorije. Bibi je bila nova vrsta oaze, mesto gde su se sastajali prijatelji i zajedno kupovali. Živopisne šarene mini haljine delile su prostor stolovima od perja, šeširima, rubljem i modnim dodacima. Sva odeća bila je originalna, kreativna i jeftina, a zbog ograničenih serija, stvarali su se ogromni redovi kako bi svaka dama mogla sebi da omoguće da ima jako kvalitetnu odeću za male parice. Barbarina i njena vizonarska mešavina viktorijanske mode, nove umetnosti secesije, art dekoa iz dvadesetih i tridesetih godina XX veka, holivudske dekadencije i popularne kulture, pomogli su da Biba brzo stekne i međunarodni ugled. Kod nje su samo nezavisne i energične devojke, koje su izgledale kao lutkice… dugih mršavih nogu i ruku sa malim grudima. Nostalgične bakine šare i tamne nijanse maline, šljive i rđe postale su zaštitni znak. Kao i pantalone na tregere, ogromni šeširi, biba čizme sa širokom četvrtasom petom. Biba je kasnije uvela i dečiju i mušku odeću, večernje haljine ali i odevne predmete za domaćinstvo.

1973. godine otvara butik BIG BIBA na sedam spratova. Prva velika robna kuća puna njenih stvari. Tu je bilo od nameštaja do konzervi pasulja… i sve je nosilo ime Biba. Velika imena poput Dejvida Bouija su uzivali u bašti u robnoj kući Big Biba, tu su bili i studenti koji su se uredno spremali za ispit. Nedeljno je prolazilo milion ljudi kroz robnu kuću, nekad čak i više, ali rast recesije u Velikoj Britaniji učinio je da se posle 2 godine Big Biba zatvori. Firmu Bibi su prodali, pa je bren prešao u druge ruke. Bela Frojd je 2006. godine je kreirala kratkotrajnu kolekciju, dok je 2009/2010. godine Biba je lansirana u dva lanca prodavnice. U skladu sa Bibinim poreklom i cenama ovaj put su cene bile po znatno, znatno, znatno višim cenama.

 

IV SEN LORAN 
IV SEN LORANFrancuski kreator Iv Sen Loran dominirao je međunarodne mode (kako su ga mnogi nazivali bi je pravi div), modnim pistama šezdesetih i sedamdesetih godina XX veka. Voleo je da kombinuje popularnu modu sa tradicionalnim krojevima. Uveo je revoluciju u žensku garderobu sa ženskim pantalonama. Počeo je da studira u Parizu posle pobede na međunarodnom modnom takmičenju. Kada je Dior video njegove crteže i skice, odmah ga je uzeo za sebe. Tadašnji tinejdžer je počeo da radi kao pomoćnik Diora. Kada je Dior preminuo (1957 godine) Sen Loran je postao glavni dizajner u firmi Dior. Samim tim je sa 21 godinom postao najmlađi kreator visoke mode. Prva samostalna kreacija bila je Trapez ( kratke trapezaone haljine, sa uskim ramenima, ličile su na A-kroj). Ali buntovnička kolekcija rađena sa ljubavlju prema klubovima i džez barova, izazvalo je samo kritike. Svi su bili užasnuti uličarskim rok-kragnama i kožnim jaknama. Posle toga je dobio poziv za vojsku(1960te godine), to je najvše oduševilo upravu Diora, odmah su ga zamenuli sa Markom Boana. Čim je izašao iz vojske uspešno je tužio Dior i otvorio sopstvenu modnu kuću koja je prikazala prve modele 1962. godine. Prve kolekcije su bile od morskih jakni i radnih košulja (takođe mu je bila inspiracija ulična moda).

Šezdesete godine bile su šok za sve… smoking, muško odelo za vecernji izlazak, pantalone kao redovan deo ženske odeće, tu su se našle i pumparice, kao i suknja-pantalone. Tu je bila i haljina s krupnim kvadratima. On se prvi usudio da traži nadahnuće u drugim kulturama i prvi je na pistu doveo  manekenke iz Afrike i Azije. Tokom osamdesete i devedesete godine Sen Loran utvrdio je svoje stilove i impresiju koja obuhvata parfeme, posteljinu kozmetiku, modne detalje kao i mušku odeću. Guči je 1999. godine kupio Sen Lorenovu liniju. 2002. godine Sen Loran je zatvorio svoje pogone visoke mode i povukao se iz posla

 

VIVIJAN VESTUD 
VIVIJAN VESTVUDVivijan Vestud je imala glavnu ulogu na britanskoj i međunarodnoj modnoj sceni više od tri decenije. Ona je takođe i bila jedna od naomiljenijih kreatora. Počela je da kreira 1971. godin, kada je zajedno sa Malkolmom Maklarenom otvorila svoju prvu radnju pod nazivom Let it Rock u Londonu. Inspiraciju je potražila u prošlosti. 1975. godine su ime promenile u Seks, s tim su jasno stavile do znanja da na londonske ulice žele da uvedu seksipilno eksperimentisanje i fetiše. Radnja je ubrzo postala sinonim za pank, a naročito ju je reklamirao Maklarenov novi bend Seks pistols. Novi izgled je bio agresivan i anarhičan. Odeća s kaišima ostala je deo pank pokreat, kao i koža i guma. Pantalone su bile ukrašene lancima i kaiševima. Pank moda je postepeno postajala uobičajna, pomalo i romantična. Vivijan je ponovo oslanjajući se na istoriju uvela kostime i tako stvorila kolekciju za prvu modnu reviju (1981). Zvala se Pirat i usvoji su je muzičari, vrećaste pantalone i karnere su svi prihvatili. Kolekcija Divljak (1982) težila je ka plemenskom izgledu. Korset se pojavio kao ključni element, zajedno sa drugim dodacima kao što su krinoline, turniri i vrtoglavo visokeee štikle. Dok je boravila u Italiji Vivijan je lansirala mini-krini, skraćenu verziju krinoline iz XIX veka, u kombinaciji sa ukrojenom jaknom, čista suprotnost muškobanjastom poslovnom stilu.

Njena kolekcija Anglomanija (1993/1994) produžila je ovu temu/stil i na mini-suknje, haljine. Njena filozofija i nešto što je mnogo pričala: “Nikad nisam srećnija nego kad parodiram sve što je britansko u kontekstu klasične perspektive”. Njeni modeli ograničavali su držanje i kretanje, ali su naglašavali kukove. Donje rublje nosilo se preko, naročito grudnjaci preko haljina. Cipele s platformama bile su vrtoglavo visoke. Kasnije je našla nadahnuće u kostimima sa slika francuskog slikara Žana Antoana Vatoa i od svilenog tafta stvorila raskošne haljine bez ramena. Krajem devedesetih godina Vivijan je bila jedna od najvažnijih kreatorki na svetu. Lansirala je liniju parfema i stvorila nove marke. Iako je dobila britansku plemićku tituli 2006. godine, njena odeća i dalje je subverzina.

 

ŽAN POL GOTJE 
ŽAN POL GOTJEŽan Pol Gotje je važio za nevaljalog (bezobraznog) dečka na modnoj pisti sedamdesetih godina. Francuski kreator Gotje se nije školovao za kreatora. 1970. godine počeo je karijeru kao pomoćnik Pjera Kardena, do 1976. godine uspešno je prikupio novac i otvorio sopstvenu modnu liniju za žene. U prvoj kolekciji prikazao je kožnu jaknu sa nitnama u kombinaciji sa baletskom suknjom. Za njegovu inspiraciju zaslužni su filmovi, muzika i ulična kultura, veliko poštovanje davao je multukulturalizmu. Voleo je London i privačili su ga pankerski izgled, kao i Džejms Bond.  Uvek se igrao sa klasičnim idejama i pariskim šikom. Uveo je plavo bele prugaste majce s dugim rukavima i modifikovan trenčkot (mantil). 1983. godine je lansirao Dadaisti kolekciju i sa njom postao prepoznatljiv, njegov bez korset je postao svuda tražen. Rešio je da preradii simbol tlačenja žena, pretvorio ga je u simbol ženske moći. Čuveni bež korset je Madona nosila na turneji 1990. godine. 1984te godine kreće u proizvodnju muške odeće, muškraci su obožavali da kupuju za sebe Gotjeove ženske sakoe, bili su im prijatniji i lepšeg materijala, pa su muške sakoe zamenili ženskim. Gotju se to svidelo i dobio je ideju, na sledećoj reviji su muškarci nosili prozirne suknje, a žene pušile lulu. Nastavio je da se igra sa tom idejom, muškarci u suknji (maksi suknja, mini suknja, tunika, kilt…).

Postao je poznat po korišćenju nekonvercijalnih manekena, stariji muškarci, elegatno popunjene žene i izrazito istetovirane osobe. Uvek se igrao i spajao ne spojivo. Kako sa idejama tako i sa materijalima, mnogo puta je znao da uvrsti metal u svoju kreaciju, kao na primer kragne je stavljao od metala. Došao je u žižu javnosti kada je 1993. godine izbacio mušku kolekciju i oprobao se u kostimografiji (za filmove Peti element lika Besona, Kuvar, Lopov, Njegova žena i njen ljubavnik , koja je naravno u njegovom maniru bila totalno kontroverzna. Razočaran što nije postao glavni kreator u Dioru (1997. godine) izbacuje svoju kreaciju visoke mode koja je dočekana “na nož”.Brend Žaba Pola Gotja danas obuhvata farmerke, okvire za naočare, detalje, nakit, kravate, parfeme i cipele. Bio je mladi bezobraznik u modi, ali je postao napoštovaniji modni kreator u svetu.

 

KOM DE GARSONS 
KOM DE GARSONS Japanska kreatorka Rej Kavakubo je stvorila marku Kom de garsins koja se izdvajala od svih drugih u modnoj industriji. Kavakubo je počela karijeru u reklamnoj industriji šezdesetih godina, a kreiranje je sama naučila. 1975. godine otvorila je svoj prvi butik samo za žene. Krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina počela je da kreira i mušku odeću, pa je Kom de garson imao odeljak i za muškarce. Po prelasku u Pariz Kavakubo je brikaza prve modele koju su izazvali bes. Svi ideali o zapadnjačkoj  ženstvenosti iz sedamdesetih i osamdesetih godina – lepota, šarm, seksipil – kod nje je sve to nestalo. Njena odeća je bila namerno “dronjava” i pocepana, a u kolekciji je imala mnogo crne boje. Oblik i kroj su joj bili bitniji od same boje. Kom de garsons (što u prevodu znači kao dečaci) što je bilo skroz suprotno od onoga kako jedna žena treba da izgleda. Njena odeća je više bila nalik na stiluetu nego na odeću. Njena druga kolekcija bila je prikazana u Parizu za proleće/leto 1983. godine bila je u jednoličnim bojama i grubim materijalima, sva u rupicama (iscepana) i tako je nastao novi prosjački izgled.

Uprkos prvobitnim kritikama, Kom de garsons je sredinom osamdesetih godina bio na putu međunarodne slave. 1985. godine je održala reviju u SAD, a sledeće godine je dobila nagradu Fešn grup internešenel. Njen bredn postao je sinonim za otmene časopise. 1995. godine je izazvala žestoke kritike jevrejskih grupa zato što je na pistu izvela manekenke obrijane do glave u prugastim pidžamama. Kavakubo je uvek volela neobična mesta  i saradnike. Tako je 2004. godine počela da otvara niz gerlinskih prodavnica, daleko od tradicionalnih modnih prestnica. Sarađivala je i sa velikim maloprodajnim lancima, kao što je H&M na konfekcijskoj kolekciji koja je puštena u prodaju 2008. godine i  dočekana s velikim oduševljenjem kritičara, ali i kupaca.

 

ALEKSANDAR MAKVIN 
ALEKSANDAR MAKVINJedan od najznačajnijih britanskih modih kreatora, Aleksandar Makvin vratio je u modu stroga odela i kapute uvodeći nove tehnologije u visoku modu. Njegova filozofija je bila “Morate ima pokazati ekstravagantno!”, voleo je da eksepimentiše. Njegove kreacije su za mnoge delovale uznemirujuće, ali do prerane smrti (preminu je u 40 godina) Makvinove revije su bile pravi pozorišni događaj. Aleksandar je rođen u 1969. godini. Bio je najmlađe dete od šestoro dece u njegovoj porodici. Kada je sa 16 godina odlučio da se zaposli i bude šegrt kod Andersona i Šeparda (tadašnja krojačica princa od Velsa) samo ga je majka podržala. Priča se da je Makvin pisao prostakluke po postavi i da je imao ogroman dar. Posle 18 meseci naučio je da kroji sako, pa je otišao kod Dživsa i Hoksa da nauči da kroji pantalone. Kada je i to naučio otišao je kod Endželsa i Barmansa da nauči sve u vezi istoriskih kostima. Kada je počeo da se bavi vosokom modom postao je krojač kod kreatora Kondžije Tacuna i Romea Điljija. Uprkos jako lošim ocenama primljen je na studije mode u Londonu. Njegova diplomska kolekcija bila je sačinjena od sakoa s karnerima, aplikacije papir-mašea i njegove sopstvene kose ubačene u postavu, privukla je pažnju stiliskinje Izabele Blou, koja je postala verni obožavalac i zastupnik. Kasnije je počeo da održava revije pod sopstvenim imenom. Njegove plitke pantalone su ušle u istoriju. Pantalone niskog struka koje izdužuju trup, a smanjuju noge i pripijenih uz kukove je bilo pravo otkriće.

Iz revije u revuju postojao je sve bolji i njegove revije je želeo svako da poseti, kažu postale su pravi događaji. Njegova revija Ptice (proleće/leto 1995.) je učinila da i dan danas bude poznata. Bila je u napuštenom magacinu, a glavna tema je bila pregažena životinja na drumu. I ako je revija bila specifična, ovu reviju su svi upamtili po struku 46 centimetra. Korset Mr Perl, postao je čuven i poznat jer je njegov struk iznosio svega 46 centimetara. Taj trenutak predstavio je rušenje svih ustaljenih normi. Makvin je bio vešt krojač što je i dokazao po svojim košulja-haljinama, kostimima i jednodelnim kombinezinima koji su postali njegov zaštitni znak. Voleo da istražuje, pa je imao odeću i od pravog perja, kože i kostiju. Nije uvek bio uspešan pa je svoju kreativnu slobodu našao u Guči grupi. Dar i vizija bili su višeslojni. Poslednju reviju održao je 2010. godine pod nazivom Platonova Atlantida, koja je pokrenula dosta pitanja u vezi naše budućnosti na planeti i o našem ponašanju na njoj. Njegovo ime i dalje živi, kao i njegove kreacije pod kreativnom upravom Sare Bertin, koja je kreirala venčanicu vojvotkinje od Kembridža.

 

Posle svih ovih kreatora… zaključila sam samo jedno, a nadam se da ćete se i vi složiti sa mnom.
Nije bitno odakle dolaziš, nije bitno koliko si talentovan, nije bitno koliko godina imaš… Samo ljubav i rad mogu da te dovedu do uspeha. Nisu svi oni rođeni bogati, nisu svi imali od koga da nauče u porodici, ali su svi imali ljubav prema modi i samo su na tome učili i radili. To nam govori da svi mi možemo da uspemo u onome što volimo, samo ako zaista volimo, jako želimo i ako idemo ka tome. 

 

I ovog puta fotografije su isključivo kao i sam tekst (prepričan i obrađen u mom izdanju) iz knjige MODA – Ilustrativni vodič kroz glamurozni svet.

 

18 Comments

 1. Ja prosto uzivam dok citam tvoje postove!
  Ovaj je pun pogodak! Drago mi je sto sam saznala neke stvari koje do sada nisam znala!
  Bravoooo za ovo talentovana devojko! ❤️❤️❤️

  1. Violeta

   Hvala ti puno Saro zaista! <3

 2. Bravo, bravo, bravo! 😍
  Savrsen tekst, ovo za Mekvina uopste pojma nisam imala, sokirana sam! Hvala ti, za ovu bogatu dozu edakucije!🙈❤️❤️❤️

  1. Violeta

   Hvala tebi za ove divne reci! Trudicu se da i u buduce budu postovi ovakvi! <3 <3

 3. Odličan post! Pouka me je ganula i zaista se slažem! Napisala si sve od srca kako jeste! Samo ovako nastavii! 💓 Divno draga! 💓

  1. Violeta

   Hvala ti puno Tamara, tvoje misljenje zaista mnogo znaci!! <3 <3

 4. Jelena

  Dopada mi se jako tvoj zakljucak! Za Japanku i Bibu nikad cula nisam, Vivijen Vestvud mi je katastrofa, ali ostali pomenuti su savrseni umetnici. Poznate su mi priče i Sen Lorana i Žan-Pol Gotjea, a tragedija je što se Aleksandar MekKvin ubio, Živanši je cvetao sa njim, bio je neviđen vizionar.

  1. Violeta

   Drago mi je da ti se dopada! <3

 5. Draga kako si ovo sve ovako lijepo napisala vidi se da pises i srcem i dusom a da ne govorim koliko nas uvijek edukujes i uvijek nesto novo naucim. Svaka cast samo tako nastavi biti jedinstvena i Unikatna❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

  1. Violeta

   Jaoooo hvaala ti punooo. Mnogo mi znači što se to oseti i vidi. Hvala ti od srca! :* :* <3 <3

 6. Sanja Stojanović

  Jako dobar i poučan post, drago mi je da sam naučila nešto novo. Svaka čast draga Violeta ! ❤

  1. Violeta

   Hvala ti puno Sanja <3

 7. Svidja mi se zakljucak i slazem se sa istim. BItno je da imas cilj i da se trudis da taj cilj dostignes. Sjajan post draga! <3 <3

  1. Violeta

   Da, morala sam da napišem i zaključak, jer posle svih kreatora iz knjige sam bukvlano samo to shvatila… i imala sam osećaj da podelim i sa vama :* <3 <3

 8. Tam

  Mnogo interesantan tekst! Bilo je baš zanimljivo čitati ga! Svaka čast! ♥️♥️♥️

  1. Violeta

   Hvala ti. Drago mi je da ti se dopada! <3

 9. Odlična ideja za ovakve tekstove!

  1. Violeta

   Drago mi je da ti se dopada!

Leave a Reply

Required fields are marked*