TRAVEL

5 stvari koje morate da vidite i probate na Tasosu

 1. Manastir Sv. Arhangela Mihaila
  – Mislim da ovo mesto trebaju da obiđu svi hrišćani. Rekla bih da mali broj ljudi (niko u mojoj okolini) zna da se u ovom manastiru nalazi Sveti klin, koji je bio u Hristovoj desnoj ruci. Put klina je jako zamršen i mnogo toga se dešavalo u to vreme oko samog klina. Još u vreme Vizantijskog carstva bio je poklonjen manastiru Filotej na Svetoj gori. Ali tokom Turske okupacije, monasi su pokušavali da prebace dragocenosti preko kaluđera u ostale pravoslavne zemlje. Kaluđeri kod kojih je bio Sveti klin su morali da se iskrcaju na ostrvo Tasos jer je bila velika oluja. Na mestu gde se nalazila samo mala kapela Sv. Arhangela. Kada su predali, kaluđeri su stradali. Veruje se da su stradali od strane gusara ili nekih pljačkaša. Sveti klin je uspeo da ostane sakriven u zidinama kapele. Otkriven je tek tokom kasnije rekonstrukcije i dogradnje crkve. Manastir se nalazi na jako specifičnom mestu, na samoj ivici litice. Dole, skroz na dnu se nalazi izvor Svete vode. Monahinje se redovno spuštaju do dole po Svetu vodu. Smatra se da kada imate neki zdrastveni problem prekrstite se i popijete tu vodu, ili ako vas boli nešto samo se namažete Svetom vodom. Manastir je trenutno ženski. Vode ga i održavaju monahinje. Pogled sa manastirske terase je direktan prema Hilandaru, Svetoj Gori. Zabranjeno je fotografisanje samog manastira, ali pogled sa terase je dozvoljeno kao i ispred samog manastira.

 2. Panagia 
  – Rekla bih jedno malo prelepo selo, mada meni više liči na jednu manju varošicu. Definitivno je mesto na kojem bih ja vrlo rado živela. Jedno mirno i predivno mesto. Ovde su ulice jako uske, ulice koje su kod nas jednosmerne kod njih su dvosmerne. Jako je velika gužva kada su tu turisti i sam autobus, baš zbog tih uskih ulica. Kuće i kućice su predivne. U Panagii možete da vidite mnogo toga ..Trg ljubavi – Priroda je učinila svoje, pa dva drveta koja su dijagonalna imaju prirodnom pojavom otvor u obliku srca. Između ta dva drveta je most ljubavi.. Legenda kaže: “Svako ko se poljubi (ljubavni par) na sredini mosta, biću večno zajedno”. Tu su i dva izvora. Izvor Zdravlja i izvor Novca. Ono što je zanimljivo u Panagii.. Kod njih nije strano i nije čudno da neko doživi preko 100 godina i da je potpuno zdrav, za to krive upravo izvor Zdravlja (Kažu: “Ako ti nije dobro ili si u prošlosti imao nekih problema, napij se vode sa izvora Zdravlja .. i sve će biti dobro”). Izvor Novca je poprilično manji izvor, što se tiče samog izgleda izvora. U Panagii ne postoji neko ko teško živi, ko nema novca (Za izvor Novca meštani kažu: “Ako si bio siromah, ako nemaš ili ako si pohlepan i želiš veliko bogatstvo.. Nagutaj se mnogo vode i gledaj kako ti vrememom polako sve stiže”).

  U ovom malom mestu ima mnogo toga lepoga da se vidi i oseti pa je tu i Crkva Sv. Bogorodice. Sama unutrašnjost crkve kao i manastir je zabranjeno slikati. Predivna plavo-bela.. U crkvi se nalazi i jedna originalna zastava iz Krstaških ratova. Kako je završila baš u Panagii to se i meštani mnogi pitaju, ali crkva je uzela pod svoje i brine o njoj. Možete naći prodavnice i “fabrike” maslinovog ulja, pravljenje i prodavanje meda, slatko (slatko od oraha je preukusno!! Stave ga dok je još zelen (ceo neoljušten) i dodaju svašta nešto (mislim da dodaju i med) odstoji neko vreme.. Pa na kraju bude crn, mekan i preukusan. Nije nešto preterano lep za oko, ali za ukusss..) To su sve njihovi porodični poslovi, koji se prenose sa koleno na koleno.
                                                                  Trg ljubavi. Legendarni most ljubavi

                                                                                        Izvor Zdralja

                                                                                        Crkva Sv. Bogorodice

 3. Aliki
  – Aliki plaža je lepa, još lepši zaliv, ali vam ja sad neću o tome pričati već onaj možda za neke dosadniji deo.. Istorijski deo. U blizini plaže Aliki nalaze se ruševine rezidencije drevne kraljice Alis. To je takođe mesto na kome su starosedeoci Tasosa pravili so i trgovali sa mnogim trgovcima iz Grčke i celog sveta. Mermer iz Alikija je izgradio pola Antičke Grkce. Arhiološko nalazište na Aliki je veliko i svašta može da se vidi, a zahvaljujući i vodičima Argus Turs-a sam mnogo toga saznala i istražila.7 vek pre nove ere su podignuta dva hrama zaštitnici mornara. Imali su dva rituala. Prvi je bio žrtva goveče, presekli bi vrat da bi što više krvi izašlo što bi značilo da bi oni imali lepu i dobru plovidnu. Drugi ritual je nastao nešto kasnije, krajem 18 veka.. Svako ko je bio zaljubljen upisivao je ime na kamen. Imena su bila samo muška, što nam govori da su tada u to vreme bili samo homoseksualci. Nisu cenili mnogo žene, one su im služile samo da bi im rodile decu.

  Za Aliki je vezana i jedna legenda o morskim sirenama. Dok je Odisej prolazio pored njihovog zaliva, čuo je zanosnu pesmu, i došao je do iskušenja da zauvek ostane na Aliki na Tasosu. Ali Odisej je rekao mornarima da ga vežu za stub na brodu i  da zapuše uši voskom i školjkama, da bi nastavili plovidbu. To su i uradili, i na taj način “pobegli” sirenama.

 4. “Golden beach” plaža
  – Nisam tip osobe koja ide od plaže do plaže, više volim da upoznam ljude, njihovu kulturu, njihovu istoriju. Zanimljivije mi je nego sama plaža. Ali moram bar jednu da spomenem 😀 Golden beach je najduža plaza, prostire se čak 4 km. Voda je predivna, nije duboka, zapravo morate da prepešačite 70-100 metara da bi došli do dubine za plivanje. I to je super za malu decu i osobe koje ne znaju da plivaju. Generalno na Tasosu su skoro sve plaže da morate da prepešačite do 100 metara da bi došli do dubine za plivanje. Meni je ostala u sećanju sa najtoplijim peskom (neverovatno toplim peskom) i jako sitnim. Pristupačna je, mana je što je pevelika gužva za moj ukus. 🙂
 5. Hrana
  – Kaže se.. ne možeš da odeš na Tasos, a da se ne vratiš sa par kilograma viška 😀 ja vam neću ovde pokazati ni jednu sliku klope, jer prvo smažem pa se setim da sam mogla i da fotkam .. I’m so sorry 🙂 Tasos je mesto za koje se kaže da imaju najbolju klopu. Uglavnom to podrazumeva pečenje (ovčetinu, jaretinu), hobotnice i njihove salate. Hobotnicu nisam jela, sama priča kako je love i ubijaju mi je zastrašujuća i samim tim nisam imala apetit za nju.. Najbolja hrana se služi u selima Teologosu i Kazavitiju i to je razlog da ih i posetite, poznati su da imaju specifično najbolje pečenje. Ja sam probala svašta nešto, i sve je zaista dobro.. Zato mi sad govore da sam se malo ubucila 😀

Leave a Reply

Required fields are marked*